Mária és a gyerekek

Kezdet és folytatás

Kapcsolat

E-mail: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

A Fehér Ló

 

Egyszer egy álommal a “fentiek” megmutatták, prezentálták, milyen is az a mi sokat emlegetett szabadságunk.

Egy nagy lóistállóban voltam, ahol mindenféle színű lovak voltak bokszokban elkerítve – mindenféle színű lovak – fehér lovon kívül – már amilyen színűek lehetnek egyáltalán a lovak. A bokszok nem voltak bezárva, így a lovak az istállón belül mozoghattak, helyet változtattak, ácsorogtak – mikor mit.

Egyszer csak nagy zűrzavar támadt, egy ló megvadult, össze-vissza rohangált nagy őrülten, és eltűnt. Nem mondhatom, hogy kiszaladt, hisz az istálló csukva volt. Nagy meglepetésemben kiballagtam az istállóból egy nagy, hatalmas füves rétre a lovat keresni. Kint az istálló kőfalához állva szemlélgettem a rétet, hátha felbukkan a ló. És fel is bukkant. Jó messziről száguldott, rohant, nyílegyenesen nekem, és akkor láttam – ni, hát ez egy fehér ló! Egy nagyon szép fehér ló. És bár az istállóban nem volt fehér ló, az eltűnt ló sem fehér volt – ez most fehér volt, és mégis az eltűnt ló volt….

Büszkén, magabiztosan, rohamosan közeledett felém, én csak ámultam, bámultam, egy csöppet sem féltem, pedig egyenesen felém rohant, mégsem akartam félremenni. Oda is ért, áthaladt rajtam is, a kőfalon is úgy, mintha ott sem lettünk volna – sem én, sem a fal. Ahogy a ló áthaladt a falon, a fal abban a pillanatban már nem is volt ott. Nem tűnt el, csak nem volt ott – nem volt sehol. Meg istálló sem volt már, sőt még ló sem, sem ilyen, sem olyan színű, a fehér sem – csak én álltam ott egyedül, egy valami nagy, határtalan világban, és határtalan boldogságban – sehol semmi gát, semmi felesleges dolog, amely akadályozna engem a szabadságban….

Ez az álom azóta is sokszor eszembe jut, de nem a vége, hanem az az ácsorgás ott a falnál, és látom a felém rohanó fehér lovat, és várom, hogy áthaladjon a kőfalon….. Mert, hogy át tud haladni rajta, arról már egyszer meggyőződtem – akkor ott, álmomban.