Mária és a gyerekek

Kezdet és folytatás

Kapcsolat

E-mail: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

KÁIN ÉS ÁBEL

 

Ismerjük Káin és Ábel történetét, ám olvasás után mégis egy űrt érzünk magunkban. Miért? Mert felötlik bennünk a kérdés – mért?

Káin földművelő volt, Ábel a juhok pásztora, és Isten csak az Ábel ajándékát fogadta el, Káinét nem. Miért? Erre nem tér ki a biblia.

A vallás alapja a hit, mindent hinni kell, semmit megkérdőjelezni. De ha már egyszer az ember értelmes lény, akkor elkerülhetetlenek a kérdések. Már az egész kicsi gyerek is ezt teszi, kérdez – miért, miért, miért?

Ha pedig már felismerjük egy-egy bibliai témának a valódi értelmét, akkor megértjük, hogy a kérdéseinkre miért nem kapunk választ. Jó példa erre a Káin-Ábel története is.

Káin földművelő volt – a föld a lélek jelképe. Káin „művelte” a lelkét, azaz értelmes, gondolkodó lény volt, szellemileg fejlődőképes. Ábel, a juhok pásztora az „Édenkert” mesterségesen fogant gyermeke, aki még nem evett a tudás fájáról, fejlődésképtelen, csak a géneken keresztül kapott képességeit „őrizte”, mint juhait a pásztor.

Káin önmagában, az „Úr” nélkül is életképes volt, nemzőképes (is), Ábel nem. Ez volt hát akkor a testvérgyilkosság. Káin az életképességével „ölte” meg az életképtelen testvérét, Ábelt.

Így már érthető, hogy a bibliából miért nem tudhatjuk meg a tényt, a valóságot.

Sajnos ez az ismerethiány azzal is jár, hogy mindenki negatív példának hozza fel ezt a történetet. Ezt úgy lehet orvosolni, ha a bibliában is elkezdjük keresni a válaszokat a miértekre.

Mert ugye az önálló életképesség csakis jó lehet.