Mária és a gyerekek

Kezdet és folytatás

Kapcsolat

E-mail: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

HA MINDEN ÁRON EGO, HÁT LEGYEN EGO

 

Az ember tiszta lappal születik le – tabula rasa, latinul. A lélek üres, nincs rárakodva semmi. Közkedvelt szóval - nincs egója. Ha nem rakódna rá semmi, így is maradna – üresen.

Sokszor mondják – ez nem te vagy, ez csak az egód. De mi vagy te ego nélkül? Tiszta lap, üres semmi vagy.

Ez az egyik dolog – a másik – a lelket nem csak azok a ráhatások érik, amik rárakodnak, hanem sokmilliószor több. Az rakódik rá a lélekre, amit a lélek megenged rárakódni, amit befogad.

Ego-ügyben az is megzavarhat bennünket, hogy cserélgessük a szokásainkat, a véleményünket, és akkor azzal érvelünk – megszabadultam az egótól. De – ha az egónál maradunk – a jó szokás is ego, meg a rossz szokás is. Nem tudom, az ego fogalmát mért társítjuk csak a rossz dolgokhoz? Az ego – rárakódás. Az ego a lélekre rárakódott dolgok – jók, rosszak, egyaránt.    

Azzal is érvelnek az ego-pártiak, hogy az embert a körülmények formálják. Nem mindegy, hogy egy szegény, elmaradott országban, családban születsz, vagy egy kulturáltban. Hát – az biztos, csak olyasmi tud a lélekre rakódni, ami a környezetében van – de az ember jelleme minden körülményben alakul. Minden körülményben van jó, meg rossz, gonosz ember is.

Nevezhetjük mi a lélekre rakódott dolgokat egónak – sőt, az ego szó „ÉN”- t jelent, vagyis még helyes is, ha azt mondjuk – ez én vagyok, ez vagyok én. Az vagyok én, ami rám rakódott a születésem óta. Ha azt ledobnám, akkor megint üressé, semmivé válnék. Vagy elmebeteggé. Az elmebetegben összezavarodnak a rárakódott dolgok, a tudatában minden a feje tetejére áll, összekuszálódik úgy, hogy már ki sem lehet bogozni.    

Ezért ne mondjuk, hogy ez nem vagyok én, ez csak az egom, mert ha én nem vagyok én, akkor egy üres semmi vagyok. Felkap a szél, és elvisz.